Sky's le tapula'a: o kamupani ta'avale e tulei i luma ma ta'avale lele

O lo'o fa'aauau pea le atina'eina e le au fai ta'avale a le lalolagi i ta'avale lele ma o lo'o fa'amoemoe i le lumana'i o le alamanuia i tausaga o lumana'i.

Na taʻua e le kamupani taʻavale a Korea i Saute Hyundai Motor i le Aso Lua o loʻo agai i luma le kamupani i le atinaʻeina o taavale lele. Fai mai se tasi o pulega e mafai ona maua e le Hyundai se auaunaga i luga o le ea-taxi e faagaoioia i se taimi vave i le 2025.

O lo'o fa'atupuina e le kamupani ni ta'avale la'upasese e fa'aola e ma'a eletise e mafai ona feavea'i ai le lima i le ono tagata mai nofoaga fa'ato'a tumu i taulaga i malae va'alele.

E eseese foliga ma lapopo'a o taavale la'u pasese a le ea; afi eletise e suitulaga i afi vaalele, vaalele e taamilo apaau ma, i nisi tulaga, rotors i le tulaga o propellers.

O lo'o muamua atu le Hyundai i le taimi fa'atulagaina mo le fa'asalalauina o ta'avale fe'avea'i i luga o le ea, o le tala lea a Jose Munoz, le pule sili o Hyundai i le lalolagi, e tusa ai ma le Reuters.

I le amataga o le 2019, na fai mai ai Hyundai o le a faʻatupeina le $ 1.5 piliona i luga o le ea i le taulaga i le 2025.

O le General Motors mai le Iunaite Setete na faʻamaonia ana taumafaiga e faʻavavevave le atinaʻeina o taavale felelei.

A fa'atusatusa i le fa'amoemoe o Hyundai, e talitonu GM o le 2030 o se fa'amoemoe sili atu ona moni. E mafua ona e mana'omia muamua e 'au'aunaga ta'avale taxi e fo'ia fa'alavelave fa'atekinisi ma fa'atulafonoina.

I le 2021 Consumer Electronics Show, GM's Cadillac brand na faʻaalia ai se taʻavale faʻataʻitaʻi mo feoaiga i luga o le ea i le taulaga. O le va'alele e fa-rotor e fa'aaogaina le eletise e tu'u i luga ma tulaueleele ma o lo'o fa'aola e le 90-kilowatt-itula maa e mafai ona fa'aolaina le saoasaoa e o'o atu i le 56 mph.

Na amata ona fausia e le kamupani taʻavale Saina Geely taʻavale lele i le 2017. I le amataga o lenei tausaga, na galulue faʻatasi ai le kamupani taʻavale ma le kamupani Siamani Volocopter e gaosia taʻavale lele tutoʻatasi. Ua fuafua e aumai taavale lele i Saina i le 2024.

O isi tagata fai ta'avale o lo'o fa'atupuina ta'avale lele e aofia ai Toyota, Daimler ma Saina eletise amata Xpeng.

O le kamupani fa'afaigaluega a le US Morgan Stanley na fa'atatauina o le a o'o atu le maketi o ta'avale lele i le $320 piliona i le 2030. O le aofa'i o maketi e mafai ona fa'afeso'ota'i mo femalaga'iga i le taulaga o le a pa'ia le $1 trillion fa'ailoga i le 2040 ma le $9 trillion i le 2050, o lo'o valoia.

"O le a umi se taimi nai lo le manatu o tagata," o le tala lea a Ilan Kroo, o se polofesa i le Iunivesite o Stanford. "E tele mea e tatau ona fai aʻo leʻi talia e le au pulega ia taʻavale e saogalemu - ma aʻo leʻi talia e tagata e saogalemu," o lana tala lea na taʻua e le New York Times.


Taimi meli: Sep-09-2021